• logo ungheni

Vila lui Ciachir („Casa Albă”)

  • Informații

Vila lui Ciachir („Casa Albă”)

A fost construită în jurul anului 1975, de către vestitul sovhoz „Prut”, condus de Iacob Ciachir, situată la doar 2-3 kilometri de oraşul Ungheni.  Chiar de la începuturi a fost denumită „casa albă”. Denumirea oficială: „Дом передового опыта” (Casa experienţei înaintate) nu a prins rădăcini. La fel precum nici cealaltă denumire a sa: Casa pentru oaspeţi.

Edificiul găzduia seminarii, lecţii privind pomicultura. Savanţi din fosta URSS, din exterior vizitau vestita livadă de meri din preajmă, pentru a studia experienţa din acest domeniu.

Edificiul a fost vizitat în timpul URSS de înalţi demnitari de stat, în drumul lor spre Moscova sau spre ţările socialiste.  Cel mai important vizitator a fost Leonid Brejnev, fost Secretar General al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice. Pe aici a trecut şi un alt activist comunist – dictatotul Kim Ir-sen, conducătorul Coreii de Nord timp de 46 de ani. Oaspeți de onoarea ale vilei au fost și Aleksei Kosîghin, prim-ministru al URSS din 1964 pînă în 1980, şi Ion Iliescu, preşedintele României.

Ne întâlnim aici:

Comuna Valea Mare

373069114254