• logo ungheni

Biserica “Sf. Alexandru Nevski”

  • Informații

Biserica “Sf. Alexandru Nevski”

Instituție de cult ortodox, inaugurată cu prilejul împlinirii a 25 de ani de la victoria Rusiei asupra turcilor în Războiul Balcanic din anii 1877 – 1878.  Pe locul înălțării catedralei, în anul 1877, a fost citit, în fața armatei ruse, manifestul imperial despre declararea de către Imperiul Rus a războiului contra Imperiului Otoman. Are un stil arhitectural original, fiind valoaroasă mai ales prin autorul său – Alexandru Bernardazzi, creator a mai multor edificii arhitecturale, originale ca stil, din orașele Chişinău şi Odesa.

Prima piatră de temelie a fost pusă la 30 august 1903, în prezenţa guvernatorului Basarabiei, şefului Direcţiei de jandarmi din Basarabia, consulului rus la Iaşi, şefului poliţiei de frontieră din România.

Serviciul divin a fost oficiat de însuşi Episcopul Chişinăului şi Hotinului  Preasfinția Sa Iacob. La 30 iunie 1905, construcţia a fost finalizată, iar sfinţirea a fost efectuată în 1906, la Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor. În perioada sovietică lăcașul a fost transformat în muzeu. Biserica și-a reluat activitatea în anul 1991, după ce a fost reparată și sfințită de un sobor de 12 preoți. Din 2011, este catedrală episcopală.

Monumentul este inclus în registrul național al monumentelor.

Facilități turistice

  • Locuri de parcare
  • Magazin bisericesc

Locație

Ne întâlnim aici:

Municipiul Ungheni, strada Națională 8

37369451594

episcopia.ungheni@yandex.com