
acf
domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init
action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/ungheni/turism.ungheni.md/wp-includes/functions.php on line 6121Municipiul Ungheni este situat în partea central-vestică a Republicii Moldova, pe malul estic al râului Prut. Potrivit datelor ultimului recensământ (2016), este al treilea oraș ca mărime din țară, după Chișinău și Bălți.
Prima atestare documentară a localității: 20 august 1462, într-un hrisov de la Ștefan cel Mare, numele inițial (1462-1587) fiind Unghiul.
Oraşul se întinde pe o lungime de circa 10 km de-a lungul frontierei cu România, fiind situat la o altitudine de 62 de metri deasupra nivelului mării. Suprafața totală e de 16,4 km². Populaţia: aproximativ 32.000.
Ungheniul este un centru economic important, având o rețea de drumuri bine dezvoltată, unul dintre cele mai mari noduri de cale ferată din Republica Moldova, o zonă economică liberă. În 2008, localitatea a fost declarată capitala tineretului din Republica Moldova. În 2020, la Ungheni a fost lansat Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, care a marcat un nou început în dezvoltarea municipiului și localităților învecinate.
Administrația publică funcționează conform Regulamentului de organizare și funcționare a Primăriei municipiului Ungheni, aprobat de către Consiliul Municipal Ungheni la 15 februarie 2019.
Primarul, viceprimarii, secretarul Consiliului Municipal Ungheni, împreună cu personalul primăriei, asigură soluționarea operativă a problemelor municipiului, gestionează şi răspund de treburile publice, în interesul locuitorilor municipiului Ungheni.
În gestiunea Primăriei se află 7 instituții de educație timpurie, Palatul de Cultură, școlile de învățământ artistic, Muzeul de Istorie și Etnografie, Școala de sport etc. Printre instituțiile municipale, care activează la Ungheni, se numără: „Apă-Canal”, „AVE-Ungheni” (evacuarea deșeurilor), „Comgaz-Plus” (producția și distribuirea combustibilului gazos).
În ultimul deceniu, Primăria municipiului Ungheni a implementat peste 50 de proiecte, menite să îmbunătățească semnificativ calitatea vieții cetățenilor. Investițiile au ajuns la sute de milioane de lei. Au fost făcute investiții în infrastructură rutieră și pietonală, în rețele de apă și canalizare, în educație, cultură și agrement, în sport.
Printre ultimele realizări se numără: reabilitarea Parcului Central „Micul Cluj”, reconstrucția Pieței Independenței și a Scuarului Primăriei, reconstrucția apeductului magistral, construcția a circa 20 km de rețele de apă și canalizare, modernizarea sistemului de colectare și transport al deșeurilor stradale, reabilitarea terenurilor de sport, reparația capitală a instituțiilor preșcolare, renovarea și modernizarea Centrului cultural multifuncțional, reparația capitală a căilor de acces în curțile blocurilor multietajate, construcția de parcări și stații de așteptare moderne, reconstrucția și reparația capitală a zeci de kilometri de drumuri și trotuare, reconstrucția și eficientizarea sistemului de iluminat stradal.
La momentul da față, sunt în curs de împlementare noi proiecte ce țin de reabilitarea infrastructurii rutiere și pietonale, îmbunătățirea condițiilor de educație a copiilor, extinderea rețelelor de apă și canalizare, acțiunile durabile de creștere economică prin turism etc.