Ungheni – oraşul celor 33 de sculpturi

În 2000, la Ungheni a fost iniţiată o tabără de sculptură, cu o frecvenţă bienală, la care au participat artişti plastici consacraţi din Republica Moldova şi România, printre care şi sculptorii Dumitru Verdianu şi Ion Zderciuc, ambii originari din oraşul Ungheni  De tot au fost organizate patru ediţii, fiind realizate 33 de sculpturi în piatră de Cosăuţi şi în lemn.

Stilul lucrărilor este abstract, simbolistic. Contestate la început, pe timp ce trece interesul faţă de acestea sporeşte. Sculpturile au devenit deja un element de mândrie, o carte de vizită a Ungheniului.

Anterior, la Ungheni a fost înălţat un bust al marelui cărturar Gheorghe Asachi, în faţa liceului cu acelaşi nume, iar pe frontispiciul Liceului „Ion Creangă”, după cum era şi firesc, a fost instalat basorelieful scriitorului. În centrul oraşului, chiar în preajma primăriei, se înalţă bustul din bronz al lui Mihai Eminescu. În 1994, a fost înălţat şi un crucifix închinat martirilor neamului. Ultima lucrare instalată la Ungheni a fost bustul scriitorului Grigore Vieru – în 2011.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>