„Casa albă” pentru „oamenii albi” ai anilor 80 din secolul trecut

casa alba ceachir

Un drum străjuit de nuci, un drum neted, asfaltat, ne duce spre o locaţie, vizitată cu decenii în urmă, de înalţi demnitari de stat. Pe aici a fost cîndva însuşi secretarul general al partidului comunist din fosta Uniune Sovietică, Leonid Brejnev. Pe aici a trecut şi un alt mai activist comunist – dictatotul Kim Ir-sen, cel ce a condus Coreea de Nord timp de 46 de ani. A poposit la „Casa albă” din Ungheni şi Alexei Kosîghin, prim-ministru al URSS din 1964 pînă în 1980, şi Ion Iliescu, preşedintele României.

O căsuţă modestă pentru vremurile noastre, inundată de verdeaţă, mai păstrează urmele acelor vremi demult apuse.  Cîteva trepte care abia de mai rezistă timpului ne „teleportează” într-un alt veac. Deschidem uşa de la intrare şi nimerim într-un hol cu urme ale luxului anilor 80 ai secolului trecut. Razele soarelui, jucăuşe, pătrund prin geamurile înalte, de lemn, dansînd vioi pe pereţi, pe podea. Lemn, piatră, ceramică – e ceea ce domneşte în această clădire.

Lumea, chiar de la începuturi, a numit-o „casa albă”. Nimeni nu a vrut să accepte denumirea ei oficială: „Дом передового опыта” (Casa experienţei înaintate). Şi nici cealaltă denumire a sa: Casa pentru oaspeţi.

A fost construită pe la 1975, de către un sovhoz-milionar – „Prut”, condus de un „erou al muncii socialiste”, Iacob Ciachir, doar la 2-3 kilometri de oraşul Ungheni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>