Masa lui Petru I (satul Semeni, comuna Zagarancea)

masa lui petru

Legenda spune că în preajma satului Semeni, la o distanţă de mai puţin de 10 kilometri de Ungheni, cu secole în urmă, s-ar fi întîlnit domnitorul moldovean Dimitrie Cantemir cu ţarul rus Petru I. Aici a fost săpată o masă la care au stat şi au cinstit boierii. Localnicii îi zic Masa turcilor. Sau şi mai simplu – Zamkă. Oficial, apare la iveală şi o altă versiune – Masa lui Petru I.  Locul reprezintă două cercuri unul în altul, cel mare cu un diametru de aproximativ 400 metri şi cel mai mic, sub formă de movilă, cam de 200 de metri.

În anul 2006, aici a fost înălţat un monument din piatră de Cosăuţi, cu înălţimea de trei metri, avînd inscripţia: „Locul de întîlnire a domnitorului Moldovei Dimitrie Cantemir cu ţarul rus Petru I. 16 iulie 1711”. Monumentul a fost realizat der sculptorul Ion Zderciuc, originar din oraşul Ungheni.

Deocamdată istoricii nu au ajuns la un numitor comun: s-a întpknit Dimitrie Cantemir cu Petru I aici sau ba. Oricum, este un punct important de atracţie turistică.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>