Biserica Sf. Nicolae

Biserica Sfintul Nicolae Ungheni Moruzi

Biserica “Sfîntul Ierarh Nicolae” este cel mai vechi lăcas bisericesc din oraşul Ungheni. Biserica a fost înălţată la sfîrşitul sec. XIX pe moşia satului Dănuţeni, astăzi cartier al oraşului Ungheni. Ctitorul principal al acesteia este principele Constantin Moruzi, descendent al unei influente dinastii fanariote. El a ales cel mai înalt loc pentru construcţia bisericii, astfel ca sfîntul lăcaş să fie văzut de către toţi sătenii, iar urcînd pe clopotniţă, să se vadă Iaşul, oraşul faţă de care avea un dor etern.

Biserica a fost construită în anul 1882 şi activează începînd cu anul 1887, atunci cînd a fost sfinţită. Arhitectura edificiului impresionează şi astazi, iar planul în formă de cruce şi acoperişul cu 9 turle de diferite dimensiuni amintesc de stilul rusesc, în vogă pe atunci.

După lungi ani de activitate, în anul 1961, sovieticii au hotărît să închidă biserica. Timp de cîteva decenii, lăcaşul sfînt a fost lăsat de izbelişte. Nu a fost însă distrus, localnicii opunîndu-se cu înverşunare. Cele mai de valoare lucruri sfinte au dispărut din biserică, însă cîteva icoane şi iconostasul s-au păstrat pînă în zilele noastre.

Aici îşi doarme somnul de veci şi ctitorul bisericii, într-un cavou de marmură.

Biserica a fost redeschisă la începutul anilor 90 ai secolului trecut, odată cu mişcarea de renaştere naţională. Ea a fost reparată cu aportul enoriaşilor. Unele elemente din arhitectura originală însă nu au mai putut fi restaurate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>