Biserica “Sf. Alexandru Nevski”

Biserica Aleksandr Nevski Ungheni

Prima piatră de temelie a fost pusă la 30 august 1903, în prezenţa unor personalităţi ale timpului, printre care guvernatorul Basarabiei, şeful Direcţiei de jandarmi din Basarabia, consulului rus la Iaşi, şefului poliţiei de frontieră din România. Serviciul divin a fost oficiat de însuşi Episcopul Chişinăului şi Hotinului PS Iacob. La 30 iunie 1905, construcţia este finalizată, iar sfinţirea este efectuată în anul 1906, la Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor.

Proiectul viitoarei biserici a fost conceput de către cunoscutul arhitect rus A.I. Bernardazzi, descendent al unei renumite familii de arhitecţi italieni, stabiliţi la începutul sec. al XIX-lea în Rusia. Bernardazzi a donat proiectul , iar biserica a devenit ulterior o adevărată operă de cultură şi arhitectură. Construcţia respectă rigorile arhitecturii ecleziastice ruse.

După venirea sovieticilor,  în iunie 1959 biserica a fost închisă, în calitate de motiv invocîndu-se destrămarea comunităţii de enoriaşi şi existenţa în apropiere a unei alte biserici. Autorităţile puseseră la cale aruncarea edificiului în aer, dar, la iniţiativa unui grup de intelectuali, la 2 iulie 1967, aici este deschis Muzeul de istorie şi etnografie din Ungheni. În anul 1968, s-a reuşit declararea bisericii monument de istorie şi arhitectură de importanţă naţională.

În luna mai 1989, sfîntul lăcaş a fost redat menirii sale fireşti. Reparaţia capitală a bisericii a fost făcută cu suportul credincioşilor şi sub supravegherea parohului proaspăt numit, Pr. Ioan Porcescu. În anul 1991, biserica a fost sfinţită de un sobor de 12 preoţi, conduşi de Mitropolitul Moldovei ÎPS Vladimir.

Astăzi, biserica este nu doar un centru spiritual al oraşului, ci şi un simbol al acestuia.

Pe 3 aprilie 2011, biserica a fost transformat în catedrală episcopală, prin decizia Sfîntului sinod al Mitropoliei Moldovei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>