Category Archives: Turism de afaceri

Fabrica de ceramică Ungheni

La Ungheni tradiţia ceramicii vine din epoca pietrei. Cercetări arheologice efectuate aici au scos la iveală numeroase exemplare ale culturii Cucuteni-Tripolie, datate cu mileniile V-IV î. Hr. Îndeletnicirea a fost constantă pe toată durata istoriei, astfel încât nu-i de mirare că în timpuri mai noi vedem pieţele târgului pline de ulcioare, iar satele din preajmă cutreierate de care ce îndemnau locuitorii să cumpere oale necesare gospodăriei. Erau, mai ales, olarii din satul de ucraineni Nicolaevca. Aceştia au reînviat, la mijlocul secolului trecut, tradiţia modelării lutului, zăcământ pe care localnicii l-au avut întodeauna din abundenţă.

Forumul Regional de Investiţii

Forum regional de investitii Ungheni

Forumul Regional de Investitii se organizeaza in orasul Ungheni incepind cu anul 2008. Ideea de a crea acest brand al Ungheni-ului a venit din partea autoritatilor publice raionale. Organizatorii de bază sunt: Euroregiunea „Siret-Prut-Nistru”, Regiunea de Dezvoltare Centru a Republicii Moldova, Camera de Comerţ şi Industrie, filiala Ungheni, Consiliul raional Ungheni, in calitate de coorganizatori s-au implicat: Organizaţia de Atragere a Investiţiilor şi Promovare a Exportului din Moldova, Asociaţia Regională a Întreprinzătorilor Nord-Est (România), Agenţia pentru Dezvoltare Regională şi Integrare Europeană Ungheni, Asociaţia Producătorilor Agricoli „Uncalnis”, Asociaţia Patronatul IMM-urilor Regiunea Nord-Est (România).

Centrul pentru Initiativa Privata

Centrul pentru Initiativa Privata are statut de organizatie nonguvernamentala specializata în prestarea serviciilor de informare şi consultanţă în sectorul agrar privat în dezvoltarea afacerilor, cooperarea producătorilor, marketing, implementarea tehnologiilor avansate.

CIP Ungheni aspiră spre dezvoltarea economică a regiunii, crearea unui mediu legislativ favorabil, sporirea bunăstării beneficiarilor rurali şi afirmarea lor pe pieţele interne şi externe.

Centrul de Support al Bussinesului Ungheni

Centrul de Suport al Businessului Ungheni

Centrul de Support al Businessului din Ungheni este o organizatie non-guvernamentala destinata celor care isi incep o afacere, sustinind cresterea sectorului intreprinderilor private, stimulind reforma economica, si prestind servicii profesionale atit businessului incepator cit si celui in dezvoltare. Centrul de Suport al Businessului Ungheni (CSBU) a fost creat cu asistenta Proiectului UE/Tacis de Cooperare Transfrontaliera Ungheni, Republica Moldova.

Camera de Comert si Industrie Ungheni

Camera de Comert si Idustrie Moldova Ungheni

Camera de Comert  si Industrie (CCI), conform Legii RM “Cu privire la Camera de Comerţ şi Industrie” nr.393-XIV din 13.05.1999 confirmă statutul Camerei drept “o organizaţie nonguvernamentală, autonomă şi independentă, (…) care reprezintă interesele în ansamblu ale întreprinzătorilor din Republica Moldova. Camera este persoană juridică de drept public şi în această calitate beneficiază de susţinerea statului”.

Asociatia Producatorilor Agricoli UNCALNIS

Asociatia Producatorilor Agricoli UNCALNISAsociatia Producatorilor Agricoli este o organizatie non-guvernamentala, non-profit si neafiliata politic. Ea a fost creata la 1 februarie 2001 cu asistenta EWMI/Soros, de catre 7 intreprinderi agricole din raioanele Ungheni, Calarasi, Nisporeni si are drept scop coordonarea activitatii si crearea conditiilor favorabile realizarii programelor de productie, protectia intereselor de producere, tehnologice, stiintifice, sociale si de drept a producatorilor agricoli, de a ajuta membrii sai sa-si armonizeze activitatile, sa creeze un mediu de afaceri viabil si un cadru juridic favorabil activitatii.

Zona Economică Liberă “Ungheni–Business”

Zona Economica Libera Ungheni-BusinessÎn anul 2002, în zona industrială a orasului Ungheni a fost înființata Zona Economică Liberă “Ungheni–Business”. Asezarea geografica strategica a Zonei Economice favorizeaza atragerea investitiilor locale si straine. Fiind situata la hotar cu Uniunea Europeana, prezinta interes sporit pentru investitorii straini, iar amplasarea în partea de nord-vest a orașului Ungheni cu acces la calea ferată, face posibilă legătura cu nordul, centrul și sudul Republicii, cât și cu exteriorul.